Bakgrund
Uppdragsutbildningarna inom dermatologisk och venereologisk omvårdnad har utvecklats för att möta ett behov av fördjupad kompetens inom hud- och könssjukvård. Sedan starten har kurserna erbjudit yrkesverksamma sjuksköterskor möjlighet att fördjupa sig inom specifika områden kopplade till klinisk praxis. Uppdragsutbildningarna har samma kvalitetskrav som övrig universitetsutbildning och ger universitetspoäng.
Du kan välja att ha med kurserna vid en framtida examen inom omvårdnad. I dag finns möjlighet att kombinera uppdragsutbildningarna med akademiska studier vid Göteborgs universitet, vilket kan leda till en magister- eller masterexamen. Det ger en tydligare utbildningsväg för sjuksköterskor som vill förena klinisk specialisering med akademisk meritering.
Syfte
Erbjuda sjuksköterskor en möjlighet till fördjupning inom dermatologisk och venereologisk omvårdnad, med fokus på klinisk tillämpning, evidensbaserat arbetssätt och personcentrerad vård. Utbildningarna syftar också till att stärka yrkesrollen, bidra till ökad kvalitet i vården och skapa broar mellan praktik och akademi.
Undervisningsform
Utbildningarna genomförs som en kombination av internat (fysiska träffar), onlineundervisning samt självstudier. Detta ger flexibilitet samtidigt som det möjliggör nätverkande och praktiska moment under de fysiska träffarna.
Dermatologisk omvårdnad med inriktning mot hudsjukdomar, 7,5 hp avancerad nivå
Planerad kursstart beror på efterfrågan från arbetsgivare.
Dermatologisk omvårdnad med inriktning mot hudtumörer, 7,5 hp avancerad nivå
Planerad kursstart våren 2026.
Dermatologisk omvårdnad inom venereologi, 7,5 hp avancerad nivå
Planerad kursstart beror på efterfrågan från arbetsgivare.
Behörighet och målgrupp
Intresserade sjuksköterskor – oavsett specialiseringsinriktning – är välkomna att söka våra uppdragsutbildningar. För att delta krävs att du har en arbetsgivare som står bakom anmälan och är betalningsansvarig för utbildningen.
Även sjuksköterskor verksamma i andra nordiska länder har möjlighet att delta.
För tillträde till uppdragsutbildningarna rekommenderas grundläggande behörighet för högskolestudier samt en sjuksköterskeexamen om 180 högskolepoäng eller motsvarande. Det är din arbetsgivare som avgör om du kan tillgodogöra dig utbildningen.
Antal platser
Varje kurs har ett begränsat antal platser, vanligtvis 15 deltagare, för att möjliggöra interaktivt lärande och nära kontakt med undervisande personal. Antalet kan variera något beroende på kursupplägg.
Kostnad
Priset för varje uppdragsutbildning beräknas individuellt utifrån kursens omfattning, föreläsarmedverkan och upplägg. Eftersom utbildningarna planeras utifrån efterfrågan fastställs kursavgiften inför varje kursstart och presenteras alltid innan anmälan öppnar. Observera att en kurs kan ställas in vid för få anmälda deltagare.
Planering
Vår målsättning är att varje uppdragsutbildning ska ges vart tredje år, med en planerad rotation som innebär att minst en av kurserna erbjuds varje år. Kurserna planeras i så fall att ges under vårterminens andra hälft. På så sätt skapas en rullande planering där kursutbudet anpassas efter efterfrågan och ger kontinuerliga möjligheter till kompetensutveckling.
Kriterier för magister- och masterexamen i omvårdnad med inriktning på dermatologi och venereologi, Göteborgs universitet
Avvaktar feedback från gu:
Magisterutbildning består av fristående kurser på avancerad nivå om totalt 60 högskolepoäng (hp) varav 30 hp måste vara inom huvudområdet.
Högst 15 hp av de valbara kurserna får vara på grundnivå men får då ej ingå i tidigare examen.
- Ämnesfördjupning 15 hp
- Valbara kurser 15 hp + 7,5 hp
- Vetenskaplig metod 7,5 hp
- Självständigt arbete 15 hp
Avvaktar feedback från gu:
Masterutbildning består av fristående kurser motsvarande två års heltidsstudier (120 hp) varav 60 hp inom huvudområdet.
Högst 30 hp av de valbara kurserna får vara på grundnivå men får då inte ingå i tidigare examen.
- Ämnesfördjupning 15 hp +15 hp
- Valbara kurser 15 hp + 15 hp + 15 hp
- Vetenskaplig metod, kvalitativ metod 7,5 hp
- Vetenskaplig metod, kvantitativ metod 7,5 hp
- Självständigt arbete 30 hp
Mer info
För mer information kontakta kursansvarig för uppdragsutbildningarna, Alexandra Sjöholm, sjuksköterska, PhD: alexandra.sjoholm@gu.se